19/10/2022

50 anys de les Joventuts Revolucionàries Catalanes

Socialisme | La Forja | Nacional

Ara fa 50 anys naixien les Joventuts Revolucionàries Catalanes (JRC), les joventuts del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Aquestes joventuts van néixer amb un objectiu clar: popularitzar l’independentisme fent-lo virar cap a l’esquerra i, al mateix temps, donar a l’esquerra una via revolucionària plausible: l’alliberament nacional.

Van ser ells els primers joves que, per primera vegada des de l’inici de la Dictadura franquista, van ser capaços de comprendre l’indestriabilitat de la lluita independentista amb la lluita socialista. No com dos eixos igual d’importants des d’una perspectiva moral, sinó com una necessitat política: l’independentisme no podia guanyar sense tenir un suport molt ampli de les classes populars. Al mateix temps, la revolució socialista no podia triomfar sense la conquesta d’un Estat.

El fil roig dels joves independentistes fa 50 anys que dura de forma contínua, manifestant-se a través de diferents organitzacions i plataformes, des de les JRC fins La Forja, el SEPC o Arran, passant per Maulets, els Joves Independentistes Revolucionaris i tants altres. Han estat 50 anys amb molts errors i també encerts. 50 anys que ens permeten analitzar amb perspectiva allò que ens ha fet avançar i allò que ens ha fet ensopegar.

Els joves d’avui tenim el deure de mirar enrere per plantejar el dia de demà. Hem viscut en els darrers anys la potencialitat que té la lluita independentista per fer trontollar un Estat poderós com l’espanyol, per mobilitzar milions de catalans amb l’objectiu de fer una revolució política, per construir una societat més justa, lliure i democràtica.

Per això La Forja ens conjurem per no ser una pedra a la sabata del moviment independentista, sinó un impuls juvenil al moviment. Perquè l’avanç del moviment independentista és un avanç per les conquestes civils i socials. Ja que només amb la conquesta del poder polític les classes populars podrem assaltar el poder econòmic. Perquè no existeixen dos eixos -l’independentista i el socialista- que responguin a dinàmiques separades.

Als Països Catalans, els joves de La Forja continuem el fil roig que van iniciar les Joventuts Revolucionàries Catalanes. Continuem la Via Catalana al Socialisme!

C/ de l'Elisi, 20, 08014 Barcelona

@laforja_jovent

No et perdis res, subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

Genial! A partir d'aquest moment rebràs les novetats al teu email.