05/04/2022

xerrada contra l’ocupació lingüística

La Forja | Nacional

El passat dimecres 30 de març La Forja – Jovent Revolucionari vam organitzar al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra un acte en el marc de la campanya Anar-hi: En moviment per la República, conjunta amb Poble Lliure.

L’acte tenia com a tema central l’ocupació lingüística dels Països Catalans per part dels estats espanyol i francès. L’ocupació lingüística és tan sols una de les diferents formes que pren l’ocupació de la nostra nació, però n’hi ha més: l’ocupació econòmica, la política-administrativa i la militar.

Actualment, la qüestió de la llengua està al centre del debat atès que ha sofert recentment diversos atacs arreu de la geografia catalana, tot i que el més recent ha estat la ratificació de la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes i el col·laboracionisme pel qual han optat Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Aquests atacs, però, no ens haurien d’estranyar gens: La llengua catalana és l’eix vertebrador de la nostra identitat com a poble i conseqüentment un dels principals obstacles per sostenir l’ocupació del nostre país.

Per parlar sobre aquesta qüestió vam comptar amb tres ponents que coneixen bé la matèria:

– En Gerard Furest que és professor de secundària i membre de la Intersindical Educació. També és autor del Decàleg irreverent per a la defensa del català, un decàleg ple de propostes per mantenir viva la llengua i no sucumbir davant l’ocupació lingüística.
– L’Ivan Solivellas, graduat en Llengua i Literatura Catalanes, professor universitari i membre de l’executiva de Plataforma per la Llengua. Les seves línies de recerca se centren la lexicologia i la sociolingüística.
Gal·la Martí, estudiant de darrer curs de Filologia catalana i membre de Canal Malaia, una iniciativa creada el maig del 2020 que té com a objectiu potenciar la creació de contingut en català a les xarxes socials.

Com va advertir Pompeu Fabra “Si falla la llengua fallarà tot”. Cal prendre consciència de sobre la qüestió i posar la llengua al centre i reclamar als partits catalanistes que facin complir les lleis vigents en matèria lingüística, defensin i reforcin el model d’immersió a les nostres escoles i augmentin els recursos destinats al foment del català, especialment entre el públic més jove.

Us deixem amb la gravació de l’acte.

C/ de l'Elisi, 20, 08014 Barcelona

@laforja_jovent

No et perdis res, subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

Genial! A partir d'aquest moment rebràs les novetats al teu email.