Publicat el 01/03/2022
Comunicat guerra Ucraïna: Contra l’imperialisme i per la pau
Categories: Internacional

La Forja – Jovent Revolucionari condemnem l’agressió russa contra Ucraïna, que representa una escalada del conflicte iniciat ara ja fa vuit anys. La guerra actual d’agressió representa una flagrant violació del dret internacional i ha anat acompanyada d’atacs a civils que suposen crims contra la humanitat.

La Forja considerem que la guerra no es pot entendre sense tenir en compte l’obsolet model de seguretat europeu, que lluny de ser representatiu dels interessos de totes les nacions i partir del principi de la indivisibilitat de la seguretat, s’ha basat de forma creixent en la intimidació unilateral per part de l’OTAN, que per més que es presenti com una aliança defensiva és fonamentalment un bloc militar anti-Rússia. En un món cada vegada més multipolar, el model actual està condemnat a la ineficàcia i a resultar en situacions tan volàtils i tràgiques com l’actual.

Tanmateix, la Forja defugim de les veus provinents de part de l’esquerra que, frívolament, assenyalen principalment a l’OTAN com a principal responsable del conflicte actual. L’imperialisme rus ve de lluny, i ha acompanyat tota la història contemporània de Rússia, també durant gran part de l’existència de la Unió Soviètica. La competència capitalista per la influència geopolítica i l’acaparament de recursos i mercats no fa més que exacerbar el problema. Com a organització socialista i independentista hem d’assenyalar el que és un atac a la sobirania d’una nació constantment sota l’amenaça d’opressió nacional per part de Rússia.

A l’esquerra ens fa dignes criticar els crims del liberalisme i d’”Occident” arreu del globus, però també hem d’alçar la veu quan són altres les potències que emprenen ofensives imperialistes. En aquest xoc entre forces imperialistes les veritables víctimes són les nacions atacades: sigui a través d’intervencions de tota mena a Amèrica llatina, al Pròxim Orient, o en aquest cas, a Ucraïna.

L’Estat ucraïnès no està exempt de crims i violacions que els mitjans i governs europeus i americans amaguen i invisibilitzen de manera totalment reprovable: els atacs indiscriminats contra població civil al Donbass durant vuit anys, la il·legalització del Partit Comunista d’Ucraïna, la limitació al dret a protesta i d’expressió, o la presència de grups feixistes organitzats i tolerats dins l’exèrcit i societat ucraïnesa. Tot plegat, però, no justifica l’agressió actual per part de Rússia.

La Forja denunciem també la detenció i repressió de milers de manifestants russos que han sortit al carrer a protestar contra la guerra. Ells, com el poble ucraïnès, també són víctimes en aquest conflicte. Malauradament, les conseqüències per la població russa també seran severes, tant pel que fa a les sancions econòmiques com la retallada de drets de tota mena.

Volem constatar que la sortida de l’actual situació només pot passar per una retirada russa del territori ucraïnès, l’autodeterminació de totes les minories nacionals, també a Ucraïna, i el respecte als drets humans. No obstant això, cal reforçar, i no liquidar, les vies de negociació entre les diverses nacions del continent, Rússia inclosa, per construir un model de seguretat satisfactori per totes elles i que no depengui de l’amenaça de l’OTAN sobre la nació russa. Per fer-ho caldrà reforçar els fòrums multilaterals existents, com l’ONU, i probablement crear-ne de nous.

Els fets dels últims dies ens reafirmen en la necessitat de cercar un model de defensa propi per a la nació catalana una vegada assolida la independència, de la mateixa manera com ho han de fer tots els Estats que volen preservar la seva sobirania.

Finalment, malgrat condemnar rotundament la invasió militar russa a Ucraïna, assenyalem la hipocresia de mitjans i institucions occidentals, que duen a terme una defensa dels drets humans en la mesura que beneficia als seus interessos geopolítics. Només així es poden entendre mesures tan poc liberals com la censura de Russia Today o Sputnik mentre es tolera reiteradament la manipulació mediàtica de molts mitjans occidentals o mentre es permeten els crims i agressions bèl·lics de països aliats com Israel, Colòmbia o el Marroc.

Com sempre en les guerres imperialistes, els guanys són per a una minoria mentre les conseqüències les paga el poble. Nosaltres tenim clar el nostre clam: NO A LA GUERRA.

Ens veiem demà, 2 de març del 2022 a les 18:30 a la Plaça de Catalunya de Barcelona.

No et perdis res, subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

Genial! A partir d'aquest moment rebràs les novetats al teu email.